torsdag 16 maj 2013

Ringaren i Notre Dame av Victor Hugo


Huvudpersonerna är Quasimodo och Esmeralda och Frollo. Quasimodo är ringaren och han har lite konstigt utseende men han är inte farlig. Esmeralda är en zigenare som Frollo blir kär i och hon dansar på gatorna. Frollo är också konstig tycker folket eftersom han är klädd i svart och ser alltid arg ut. Historien utspelar sig i Frankrike i Paris och Notre dam och den utspelar sig på 1400-talet.

Problemet i boken är att Esmeralda blir dömd till döden och anklagas för att ha dödat Febus som egentligen inte är död. Esmeralda blir dömd till döden men så kommer Quasimodo och räddar henne och gömmer henne i ett gömställe i kyrkan. Där bor hon ett tag.

Jag gillar boken för den är inte som andra böcker som tar lång tid innan någonting spännande händer. Den är snabb, lätt att läsa och mycket spännande.

Jag tror boken blev en klassiker för att den skrevs för länge sedan, år 1831.

Den har filmats flera gånger 1923,1939,1957.1982 som tv-film och 1996 av Disney.

Det finns också en opera av Franz Schmidt. Boken har skrivits om många gånger och översatts till många språk. Men den är en klassiker för många känner igen sig i boken. De kanske tycker synd om Quasimodo och vill veta hur det går för honom eller Frollo, vad han ska göra och hur Quasimodo kommer rädda Esmeralda. Boken är spännande men sorglig och om man har sett filmen kanske man också vill läsa boken och jämföra för det är inte exakt som på filmen. Jag tycker boken är bättre än den animerade filmen för den var mer spännande och den var lite roligare för händelserna var lite bättre i boken. Och när Frollo försökte mörda Febus var det bra, sådant händer i verkligheten.

Elev i 7:2 Rubinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar